Home
Over ons
Agility
Border Collies
Onze honden
Fotografie
Events
Nieuws
links
Contact Us

Agility

we hebben ons eigen agility oefen terrein.

 

In de Agility sport heet u geen baas maar bent u de handler van u hond. U kunt commando?s op bepaalde manieren trainen, ze moeten wel weten dat ze beloond worden voor hun werk voor moeilijke dingen. U kunt bijvoorbeeld zorgen dat de hond helemaal gek is van een balletje. Dan als de hond u commando correct uitvoert krijgt hij het balletje.

Sommige dingen kunt u ook automatisch trainen bijvoorbeeld als u regelmatig met de honden fietst/loopt en u wilt naar links of rechts, zegt u altijd het commando welke kant u op wilt. Zo leert de hond dat commando in principe vanzelf aan. Door middel van belonen kunt u ook de hond leren hindernissen te nemen. Om bijvoorbeeld de hond netjes over een hindernis te laten springen kunt u de hond het commando zit en blijf geven een paar meter voor de hindernis. U loopt zelf voorbij de hindernis met een beloning als een snoepje of een bal. De hond zal erover heen springen omdat u een beloning bezit. Zo kunt u de sprong steeds verder uit gaan breiden.

De hindernissen

Er zijn erg veel verschillende hindernissen. De ene is makkkelijker om te trainen dan de ander. Een kattenloop is bijvoorbeeld erg hoog waardoor de hond deze in eerste instantie eng kan vinden. Hieronder een korte uitleg wat de hindernissen inhouden.

Hoepel/band

Deze hindernis doet sommige mensen denken aan een circusband waar leeuwen door springen. De band moet van schuim of in ieder geval van materiaal waaraan de hond zich absoluut niet kan beschadigen.De diameter is minimaal 38 en maximaal 60 centimeter. De band zit vast met kettingen zodat de hoogte verstelbaar is. Hierbij word het commando hoog gebruikt.

De slurf

De opening lijkt op een poort en is ongeveer 60 bij 60 centimeter. Aan de poort zit een lange slappe lap stof rond genaaid.
De lengte van de slurf mag niet langer zijn dan 3,9 meter. Veel honden vinden dit een redelijk lastige hindernis omdat het van binnen helemaal donker is en ze moeten leren dat ze erdoor kunnen lopen. Hierbij word het commando door gebruikt.

Tunnel

De tunnel heeft wel iets weg van de slurf, alleen ligt deze stof niet op de grond maar is rond, van dikker materiaal van daartussen metaal waardoor de stof niet inzakt. De lengte van de tunnel ligt tussen de 3,6 en 4 meter en heeft een doorsnede van minimaal 60 centimeter.

Kattenloop

De kattenloop bestaat uit drie delen namelijk: oploop, horizontale balk en afloop. Op deze hindernis zit een antisliplaag en op het begin en einde latjes voor de grip. Vooral tijdens regen is dit erg belangrijk omdat sommige honden er echt over proberen te vliegen en dat kan gevaarlijk zijn. Op de kattenloop zit een raakvlak. Dat is een gekleurd vlak aan het einde van de hindernis wat de hond aangeraakt moet hebben voor hij eraf mag springen omdat het anders gevaarlijk kan zijn voor de gewrichten. Als de hond het raakvlak niet raakt is het onderdeel fout. Bij de kattenloop en nog een aantal hindernissen gebruikt men het commando over en blijf bij de raakvlakken

Klimschutting

Deze hindernis bestaat uit twee delen die tegen schuin tegen elkaar aan staan. De hoogte ligt tussen de 1, 7 en 1,9 meter. De breedte is 0,9 meter. Hierbij moet de handler dichtbij zijn omdat op deze hindernis ook een raakvlak zit. Bij deze hindernis word ook over en blijf als commando gebruikt. De tunnel kan in allerlei vormen worden gelegd. Bij deze hindernis word net als bij de slurf het commando door gebruikt.

Slalom

Deze oefening bestaat uit 8, 10 of 12 paaltjes die in één rechte lijn achter elkaar staan. Het is de bedoeling dat de hond tussen de paaltjes door zigzagt. De hond mag geen één paaltje overslaan want per paaltje krijgt u strafpunten. De afstand tussen de paaltjes moet tussen de 0,5 en 0,65 meter zijn. Meestal word bij de slalom het commando ?paaltjessssss? gebruikt, en blijft de handler net zolang de ?sssss? herhalen tot alle paaltjes geweest zijn

Wip

Het woord zegt het al, het lijkt precies op een wip maar dan niet om op te zitten, maar de hond loopt eroverheen. Ook op deze hindernis zit een raakvlak. De lengte van de wip ligt tussen de 3,65 en 4,25 meter. Ook hierbij word het commando over gebruikt en blijf voor de raakvlakken.

Tafel

Dit is ook gewoon simpelweg een tafel, waar de hond 5 seconden op moet zitten, staan of liggen (dit geeft de keurmeester aan). De tafel is tussen de 0,5 en 0,7 meter hoog en moet ook voorzien zijn van een antisliplaag. Hierbij word meestal het commando op en blijf dan het commando wat er moet gebeuren, gewoon blijf, af of zit.

 

 
rasclub
wedstrijden
onze hondenschool